GLUTEN NEDİR?

Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur.

Buğdayda yaklaşık 30 farklı tür protein bulunur ancak bunlardan sadece ikisi, glutenin ve gliadin, suyla birleştiğinde gluten olarak bilinen sakıza benzer sert ve esnek maddeyi oluşturur. Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan kişiler glutenli gıdaları sindiremez, zamanla ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar.

Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, mercimek unu gibi bazı gıdalardan yapılabilen ürünleri tüketebilirler. Glutensiz ürünler bu çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanabildiği ve sağlıkla tüketebildiği az sayıdaki ürün çeşitliliğinden oluşur. Özmenler Gıda olarak bu alanda Glutensiz ürünleri işlemekteyiz. Glutensiz ürünlerle ilgili olarak bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.