BİZDEN HABERLER

15 Eylül 2017

GLUTEN NEDİR?

Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğdayda yaklaşık 30 farklı tür protein bulunur ancak bunlardan sadece ikisi, glutenin ve gliadin, suyla birleştiğinde gluten olarak bilinen sakıza benzer sert ve esnek maddeyi oluşturur. Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan kişiler glutenli gıdaları sindiremez, zamanla ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar. Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, mercimek unu gibi bazı gıdalardan yapılabilen ürünleri tüketebilirler. Glutensiz ürünler bu çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanabildiği ve sağlıkla tüketebildiği az sayıdaki ürün çeşitliliğinden oluşur. Özmenler Gıda olarak bu alanda Glutensiz ürünleri işlemekteyiz. Glutensiz ürünlerle ilgili olarak […]
17 Ağustos 2017

AŞURE

Aşure, Anadolu mutfak kültüründe çok önemli ve özel bir yere sahip olan yiyecekler arasındadır. Arapça’da on anlamına gelen Aşir kelimesinden türemiştir. Bu yüzdendir ki Muharrem ayının 10. Gününde,bolluk ve bereketin çoğalarak artması dileğiyle neredeyse her evde aşure pişirilir ve eşe dosta dağıtılır. İçerisinde ,üzerinde bulunduğumuz Anadolu topraklarının en zengin kurubaklagillerinden olan; buğday, nohut ve kuru fasülye vardır. Tüm bunların yanı sıra çeşitli kuru ve taze meyveler,baharatlar, kuru yemişler aşurenin yapımında kullanılır. Aşurenin ilk nasıl ortaya çıktığına dair bilinen birçok hikaye vardır. Bunlardan en yaygın olanı Nuh peygamberinin gemisinin karaya oturması sonucu gemideki mürettebatın kalan erzaklardan çorbaya benzeyen bir yiyecek yapması ve ortaya Aşure çıkmasıdır. Müslüman kültüründe hala devam eden ritüellerimiz arasında olan Aşure, başka kültürlerde farklı isimlerde de var olmaktadır.